Åland

4 dagar, avresa den 13-16 September 2021

 
Vi möts av ett blomstrande Åland i försommarskrud. Åland som är en ögrupp med ca 6500 öar är känt för sitt soliga klimat, vackra natur, rena luft och härliga bad. Naturen är omväxlande och de gamla bondesamhällena finns kvar. Enda staden Mariehamn kallas även ”de tusen lindarnas stad” efter lindarna som kantar allén som går genom staden. Åland bjuder också på historiska sevärdheter som Kastelholms slott, Bomarsunds fästningsruiner och museifartyget Pommern. Resan genomförs i samarbete mellan SPF-distrikt Kronoberg och Ryssbybygdens buss. Reseledare Boris Salomonsson.
 
 

Dag 1

 
Vi åker från våra hemorter tidigt på morgonen norrut på E4:an mot Stockholm. Fortsätter förbi Stockholm mot Norrtälje och Grisslehamn.
På lämpliga ställen gör vi uppehåll för busskaffe och lunch. Klockan 15.00 avreser vi med Eckerö Linjen. Det familjära och trevliga fartyget är lagom stort med matsal, cafeteria, bar och tax-freebutiker. Efter en härlig sjötur landstiger vi efter två timmar på Eckerö. Med bussen kör vi sedan vidare
till fina Hotell Savoy i Mariehamn för inkvartering i tre nätter. Hotellet ligger i den centrala delen av Mariehamn. Efter gemensam middag är det kanske skönt med en liten promenad innan sängen väntar.
 
 

Dag 2

 

Frukost. Med hjälp av vår åländska guide kommer vi att få se och uppleva det vackraste och mest historiska av Åland. Vi börjar med en liten rundtur i Mariehamn innan vi fortsätter till bl.a. Finströms kyrka som är en av de bäst bevarade byggnaderna i Finland. Därefter förbi Kastelholms slott, där Erik XIV satt fängslad, till Jan Karlsgårdens friluftsmuseum – Ålands Skansen. De olika byggnaderna visar bl.a. hur en traditionell åländsk bondgård kunde vara anlagd. Dagens lunch äter vi på Smakbyn som byggts upp av den välkände kocken Michael Björklund. Han har bl.a. titlar som Årets kock både i Sverige och Finland. Vi fortsätter sedan till Bomarsunds fästningsruiner, en rysk fästning, som skulle bli ett Nordens Gibraltar. Här upplevs både vacker natur och ruiner som berättar om en epok då det moderna Åland grundades. Därefter åter till Mariehamn för gemensam middag.

 

Dag 3

 
Frukost. Näringslivet har ända sedan Mariehamn grundades varit fokuserat på sjöfart. Det fina sjöfartsmuseet är därför ett givet besöksmål och alldeles intill ligger det 4- mastade fraktsegelfartyget Pommern som är det enda fartyget i hela världen av sitt slag som är bevarat i ursprungligt skick. Därefter blir det tid för egna strövtåg i Mariehamn. Under eftermiddagen besöker vi Smakbyn som     även producerar ädla drycker från lokala råvaror. Efter en presentation av verksamheten provsmakar vi dryckerna tillsammans med åländskt tilltugg. Om intresse finns På kvällen gemensam mid dag på hotellet. 
 
 
 

Dag 4

 
Vi börjar som vanligt dagen med en god frukost. Under förmiddagen besöker vi Ålands kulturhistoriska museum som nyöppnade i augusti 2016. I den nya utställningen får vi uppleva 7500 år av Ålands historia. Åland har haft en svenk historia, en rysk historia och en historia som en självstyrd del av Finland. Alla epoker har lämnat sina spår. Vi fortsätter sedan till Eckerö och färjan som avgår 13.30 mot Grisslehamn. Under den härliga sjöturen på två timmar hinner du såväl äta som handla till taxfreepriser. Vi kör sedan via Uppsala, Västerås, Örebro och Askersund innan vi är åter på E4:an vid Mjölby. På lämpliga ställen stannar vi för fikaraster innan vi framåt kvällen är hemma efter en resa med många fina minnen från en fantastiskt vacker, historisk och intressant ö – Åland. 
 
 
 
 

Pris

Pris: 4 590 kr

 

I detta ingår: Resa i modern helturistbuss, logi i dubbelrum på hotell, 3 frukostar, 3 middagar, en lunch, dryckesprovning, färjeavgifter, inträden enligt program, lokalguide en dag samt reseledare/guide.

 

Tillägg enkelrum 1 450 kr.

 

Anmälan till

info@ryssbybygdensbuss.se

 

Tel 0372-40020

 

Anmäl snarast dock senast den 14 agusti. ”Först till kvarn” gäller då antalet deltagare är begränsat till en buss.

 

Information

Kom ihåg att ta med det europeiska försäkringskortet och pass eller nationellt ID-kort. Valutan på Åland är euro men det går att betala med kronor i de flesta butiker. Legitimation måste medtagas.

 

Reseskydd: Kontrollera med ditt försäkringsbolag så att reseskydd ingår i din hem/villaförsäkring.

 

Avresa: Växjö Resecentrum/Kyrkomuren 5:15, Ryssby 6:00, Ljungby Busstation 6:20, Lagan Stationshuset 6:40 Upphämtningsplats kommer att anpassas och kompletteras efter resenärernas lämpligaste påstigningsort.
 

 

 

 

Ryssbybygdens Buss AB, Tel: 0372-40020    -    info@ryssbybygdensbuss.se    -    www.ryssbybygdensbuss.se